Ik werk al 14 jaar bij MEE Amstel en Zaan als cliëntondersteuner van mensen met een verstandelijke beperking. Die ondersteuning bestaat uit het geven van informatie en advies als iemand vragen heeft op het gebied van bijvoorbeeld wonen, werk, financiën of regelingen en voorzieningen. Daarnaast geef ik cursussen waaronder sociale vaardigheid- en weerbaarheidstrandingen.

Zelf beslissen

Als er iemand bij ons komt, kijken we eerst samen wat er precies aan de hand is. Wat iemand wil en zelf kan en of er mensen in de omgeving zijn die hierbij een rol kunnen spelen. Vervolgens kijken we wat er nog meer nodig is of geregeld moet worden zodat iemand weer zelf verder kan. Belangrijk uitgangspunt is dat iemand zoveel mogelijk zelf bepaalt en beslist. Ik ondersteun daarin.

Eenvoudige tips maken het verschil

Naast mijn werk met cliënten geef ik cursussen in herkennen van en omgaan van mensen met licht verstandelijke beperking. Deze cursussen zijn bedoeld voor vrijwilligers en professionals die in hun dagelijkse praktijk regelmatig met deze groep mensen te maken heeft zoals medewerkers bij officiële instanties, achter een balie, in de zorg en bij de politie. Door het vermijden van jargon en moeilijke woorden of door iets meer geduld te tonen en hulp aan te bieden bij het correct invullen van formulieren kunnen zij al een groot verschil maken.

MEE Amstel en Zaan

MEE Amstel en Zaan geeft in de regio Amsterdam professionele en onafhankelijke cliëntondersteuning aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Onze ondersteuning richt zich op het versterken van de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie. Wij richten ons daarbij op vergroten van de eigen kracht van de cliënt en die van het sociaal netwerk. Het belang van de cliënt staat daarbij steeds voorop. Door hem terzijde te staan met informatie en advies kan hij zelf keuzes maken. Zo blijft de regie in eigen hand.

Profiel

Paul Houweling
Cliëntondersteuner MEE Amstel en Zaan
MEE

Contactgegevens

MEE Amstel en Zaan
Derkinderenstraat 10-18
1062 DB Amsterdam
020 512 7272

Links

www.meeaz.nl
www.meeaz.nl/cursussen/actuele-cursusaanbod-amsterdam-2014

In de film

BejegeningFaalervaringenHier en nuOndersteuningOnvermogenParticiperenParticiperenProbleemgedragSchoolSociale redzaamheidVerstandelijk beperktZelfredzaamZichtbaar

Verbergen